Yapay Zeka’nın Test Otomasyon Süreçlerindeki Avantajları

Miktad Öztürk
4 min readMar 20

Mevcut test süreçlerinizi nasıl tanımlarsınız? Manuel mi, Otomatik mi yoksa her ikisinin birlikte mi? Son yıllarda, bir çok kurum/kuruluş test otomasyonunu süreçlerine dahil ediyor ve bunun nedenini görmek kolay.

Çünkü manuel test saatler alabilir ve sürekli geliştirmeyi zorlaştırabilir. Doğruluk da bir sorundur — test edenler yalnızca insandır ve küçük değişiklikleri kolayca gözden kaçırabilirler. Yazılım testi, yalnızca manuel teste dayanan ve genellikle bir darboğaz oluşturan kurum ve kuruluşlarda hataya tabidir.

Bu yüzden kurumlar/kuruluşlar, süreci hızlandırmak için artık otomasyonu manuel testle birleştiriyor. Ekipler, tekrarlanan test senaryolarını otomatikleştirerek test döngülerini daha hızlı gerçekleştirebilir, vakayı tanımlama, çıktıları gözden geçirme ve nihai kalite güvence (QA) genel bakışını gerçekleştirme ile sınırlı bırakır.

Ancak, test otomasyonu asla bir “ayarla ve unut” durumu değildir. Her test ortamı, en başından itibaren önemli kaynaklar gerektirecek şekilde manuel olarak kurulmalıdır. Ardından, testler dinamik veya olağandışı verileri karşılarsa, insanların düzeltmesi gereken sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, otomasyonun hız avantajları, ortaya çıkan sorunları araştırmak ve çözmek için harcanan zamanla iptal edilebilir.

Kodlama ile bir otomasyon yaklaşımı kullanılarak Kullanıcı Arayüzlerini (UI’ler) test etmek daha fazla zorlukla birlikte gelir. Örneğin, rengi değişen bir düğmeyi veya çakışan UI öğelerini algılamayabilir. Otomasyon süreci önemli ölçüde iyileştirmiş olsa da, kodlanmış testler hala karmaşık bir kuruluma, tutarlı bakıma ve doğrulama ve düzeltme için insan test uzmanlarından oluşan bir ekibe ihtiyaç duyuyor.

Geleneksel Test Otomasyonunun Ötesine Geçiş

Teknoloji geliştikçe, test süreçlerinin şirketlerin büyümesini hızlandırabileceği daha fazla yol görüyoruz. Örneğin, Robotic Process Automation (RPA), Yapay Zeka (AI), Makine Öğrenimi (ML) ve Doğal Dil Programlamayı (NLP) birleştirerek firmalar daha kaliteli testleri daha hızlı ve daha az kaynakla gerçekleştirebilir. Bu yeni gelişmelerin bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir: